Kennel.

Wij, d.w.z. Loek en Marja Hartendorp, hebben een kleine hobbykennel, met hooguit 1 a 2 x per jaar een nestje. Wij zijn een officieel geregistreerde kennel bij de Raad van Beheer. Al ruim 20 jaar zijn wij verslingerd aan de Mechelse Herder. Al onze honden verblijven in huis. Met onze derde Mechelse Herder zijn wij IPO gaan trainen en in 2010 heeft onze fokteef Beulah (spreek uit Bjoelah) haar eerste nestje gehad. Zij heeft in totaal drie nestjes gehad en is begin 2020 op 14-jarige leeftijd helaas ingeslapen.

Zo ontstond onze wens een eigen kennel te hebben om werkhonden te fokken. Om met nog meer kennis van zaken te fokken heb ik het diploma Kynologische Kennis 1 (KK1) gehaald van de Raad van Beheer, het certificaat Basis KNPV Dresseur (BKD). Tevens ben ik gecertificeerd Kynologisch Instructeur (opleiding gevolgd bij Tinley Academie) en gecertificeerd instructeur detectie speuren bij S.I.F.D.

Zie onder kopje: Informatie / Hondensport.

 

Begin 2011 hebben we het dan eindelijk voor elkaar en is de werkhondenkennel ‘Van Goeden Huize’ geboren. Onder deze naam pogen wij, heel gedreven en zorgvuldig, goed gezonde en sociaal prettige werkhonden te fokken, die voor allerlei sporten geschikt zijn. Als u met ze sport, kunt u ze ook als huishond houden. Alleen als huishond houden zijn ze niet geschikt voor.

De mechelse herder is in het algemeen een hele gezonde hond. Volgens de Rashondenwijzer kunnen eventueel de volgende ziektes voorkomen:     Elleboogdysplasie; Heupdysplasie; Spondylose. In zeer beperkte gevallen ook: Degeneratieve lumbosacrale stenose en Epilepsie.

Gezondheid staat bij ons hoog in het vaandel, daarom fokken wij alleen met gezonde honden. Wij zijn zeer kritisch op alle mogelijke aandoeningen en in elk geval kiezen wij voor honden, die in de stamboomlijn geen heupdysplasie of elleboogdysplasie hebben. Ook de rug van de honden, die we gebruiken om mee te fokken, wordt medisch gekeurd.

De mechelse herder is naar onze mening in de eerste plaats een werkhond, dus een gezonde dosis werkdrift is belangrijk. Het exterieur is voor ons minder van belang (uiteraard dienen onze honden wel te voldoen aan de rasstandaard.).

 

Een goede socialisatie van de pups is één van onze sterke punten. Onder het kopje “(puppen)informatie” kunt u hier meer over lezen.

Onze Mechelaars zijn werkhonden. Als u besluit een Mechelaar aan te schaffen houdt dit in dat u iets actiefs met uw hond moet ondernemen waar geestelijke uitdaging inzit. U bent dus niet klaar met af en toe een uurtje uitlaten en een balletje gooien. Een mechelse herder is zeker geen hond voor beginners en alleen voor mensen met ervaring.

 

Hondensport is een goede uitlaatklep voor de fysieke en mentale energie van de hond. Tevens bevordert het de relatie, verstandhouding en samenwerking tussen hond en baas. Het is verstandig een sport te kiezen die past bij het karakter van de hond en bij de interesses en mogelijkheden van de baas. Maar welke vorm u ook kiest, het belangrijkste is dat u bezig bent met uw hond. Een hond die zijn energie niet op de goede manier kwijt kan, raakt gefrustreerd en kan daardoor onhandelbaar worden. Als u nog geen vast idee heeft over wat u wilt gaan doen, dan kunt u onder het kopje Hondensport lezen welke sporten u zoal met uw hond kunt beoefenen.

 

Denkt u erover om een pup aan te schaffen en twijfelt u nog over de juiste keus? Op de site van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren geven ze een handleiding, die kan helpen een juiste keus te maken:

http://www.licg.nl/1nx/praktisch/hond/aanschaf-en-verzorging/de-aanschaf-van-een-hond.html

en de huisdierenbijsluiter van de LICG kunt u hier inzien: https://www.licg.nl/honden/