Wij, d.w.z. Loek en Marja Hartendorp, hebben een kleine hobbykennel, met hooguit 1 a 2 x per jaar een nestje. Al ruim 20 jaar zijn wij verslingerd aan de Mechelse Herder. Met onze derde Mechelse Herder zijn wij IPO gaan trainen en in 2010 heeft onze fokteef Beulah (spreek uit Bjoelah) haar eerste nestje gehad. Hier ontstond onze wens een eigen kennel te hebben om werkhonden te fokken. Om met nog meer kennis van zaken te fokken heb ik het diploma Kynologische Kennis 1 (KK1) gehaald van de Raad van Beheer, het certificaat Basis KNPV Dresseur (BKD), de Algemene Basisopleiding voor Africhters en de vervolgopleiding hierin (ABA + ABA-Gevorderd) bij Tinley Academie.

In 2017 heb ik mijn certificaat Zoekhonden Instructeur niveau 1 behaald bij S.I.F.D. Dit certificaat geeft aan dat ik met succes de opleiding Detectie niveau 1 heb afgerond en hierin kan lesgeven. In 2018 ga ik hiermee actief aan de slag.

Wat is Detectie nou eigenlijk? Detectie is het zoeken naar een bepaalde verborgen stof. Dit kan van alles zijn. Voor de niet-professionele hond bijv. tabak, geld, specerijen en voor de professionele honden drugs of explosieven. Het maakt niet veel uit welke stof het is, zolang er maar plezier is in het zoeken door baas en hond. Deze sport is geschikt voor alle honden, niet alleen voor herdershonden.

marja1

Begin 2011 hebben we het dan eindelijk voor elkaar en is de werkhondenkennel ‘Van Goeden Huize’ geboren. Onder deze naam pogen wij, heel gedreven en zorgvuldig, goed gezonde en sociaal prettige werkhonden te fokken, die voor allerlei sporten geschikt zijn. Als u met ze sport, kunt u ze ook als huishond houden. Alleen als huishond houden zijn ze niet geschikt voor.

De mechelse herder is in het algemeen een hele gezonde hond. Volgens de Rahondenwijzer kunnen eventueel de volgende ziektes voorkomen:     Elleboogdysplasie; Heupdysplasie; Spondylose. In mindere mate ook: Degeneratieve lumbosacrale stenose en Epilepsie.

Gezondheid staat bij ons hoog in het vaandel, daarom fokken wij alleen met gezonde honden. Wij zijn zeer kritisch op alle mogelijke aandoeningen en in elk geval kiezen wij voor honden, die in de stamboomlijn geen heupdysplasie of elleboogdysplasie hebben. Ook de rug van de honden, die we gebruiken om mee te fokken, wordt medisch gekeurd.

 

Een goede socialisatie van de pups is één van onze sterke punten. Onder het kopje “(puppen)informatie” kunt u hier meer over lezen.

Onze Mechelaars zijn werkhonden. Als u besluit een Mechelaar aan te schaffen houdt dit in dat u iets actiefs met uw hond moet ondernemen waar geestelijke uitdaging inzit. U bent dus niet klaar met af en toe een uurtje uitlaten en een balletje gooien. Een mechelse herder is zeker geen hond voor beginners en alleen voor mensen met ervaring.

 

Hondensport is een goede uitlaatklep voor de fysieke en mentale energie van de hond. Tevens bevordert het de relatie, verstandhouding en samenwerking tussen hond en baas. Het is verstandig een sport te kiezen die past bij het karakter van de hond en bij de interesses en mogelijkheden van de baas. Maar welke vorm u ook kiest, het belangrijkste is dat u bezig bent met uw hond. Een hond die zijn energie niet op de goede manier kwijt kan, raakt gefrustreerd en kan daardoor onhandelbaar worden. Als u nog geen vast idee heeft over wat u wilt gaan doen, dan kunt u onder het kopje Hondensport lezen welke sporten u zoal met uw hond kunt beoefenen.

 

Denkt u erover om een pup aan te schaffen en twijfelt u nog over de juiste keus? Op de site van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren geven ze een handleiding, die kan helpen een juiste keus te maken:

http://www.licg.nl/1nx/praktisch/hond/aanschaf-en-verzorging/de-aanschaf-van-een-hond.html

en de huisdierenbijsluiter van de LICG kunt u hier inzien: https://www.licg.nl/media/1444/hond_bijsluiter6_0t.pdf